JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z CHIA
20:561/2 szklanki migdałów
10 sztuk daktyli
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
500 g jogurtu greckiego
40 g nasion Chia
200 ml wrzącej wody
20 g żelatyny
2 łyżki odżywki białkowej lub słodzidło
Kilka truskawek
2 torebki herbaty owocowej
10 g żelatyny
Płatki owsiane i migdały mielimy na mąkę.
W blenderze łączymy wszystkie składniki: zmielone migdały, płatki, daktyle i sol.
Zwilżamy ręce wodą i wyklejamy dno formy przygotowaną masą.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i czekamy aż ostygnie.
Nasiona mieszamy z jogurtem i wkladamy do lodowki na ok pół godz nastepnie mieszamy z odżywką i żelatyną.
Mus truskawkowy
Zaparzamy herbatę nastepnie rozpuszczamy w niej żelatynę, studzimy, wrzucamy truskawki i blendujemy
Następnie tężejący mus truskawkowy wylewamy na górę.
Wkladamy do lodowki na kilka godzin.
3 komentarze
Super przepis <3
OdpowiedzUsuńnasiona chia to dobry produkt jak widać ma dużo możliwości przyrządzenia :P
OdpowiedzUsuńTen mus na gorze to jest zrobiony tylko na 100ml wody?
OdpowiedzUsuń