Dietetyczne ciasto z porzeczkami i beza馃嵃馃挄
13:51- 200 g m膮ki orkiszowej jasnej
- 60 g p艂ynnego oleju koksowego
- 5 艂y偶ek ksylitolu
- 2 偶贸艂tka
- 4 艂y偶ki zimnej wody
- 1 艂y偶ka jogurtu greckiego
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 500 g porzeczek
- 2 艂y偶ki m膮ki ry偶owej
- 4 bia艂ka w temperaturze pokojowej
- 200 g ksylitolu
- 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
Dodaj olej, jogurt, 偶贸艂tka i 4 艂y偶ki wody, wymieszaj.
Zagnie膰 ciasto.
Ustaw piekarnik na 180 C (g贸ra-d贸艂)
Wylep foremk臋(u mnie okragla 24 cm), ponak艂uwaj widelcem i wstaw do lod贸wki na czas nagrzania piekarnika.
Piecz ok 20 minut a偶 ciasto si臋 zez艂oci.
Porzeczki umyj, pozb膮d藕 si臋 szypu艂ek i wysusz
Wymieszaj z m膮k膮 ry偶ow膮, odstaw.
Bia艂ka ubij a偶 b臋d膮 sztywne.
Dodawaj po 艂y偶ce ksylitolu.
Ubijaj przez kolejne 3 minuty, a偶 masa b臋dzie g艂adka i b艂yszcz膮ca.
Dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i miksuj jeszcze 2 minuty.
Piecz w 170 C (g贸ra d贸艂) przez 20 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 60 C, w艂膮cz termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
5 komentarze
Jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsu艅Koniecznie wytestuje, wygl膮da ob艂臋dnie
OdpowiedzUsu艅http://wildness.pe.hu/
Czy ksylitol w bezie mo偶na zamieni膰 p贸艂 na p贸艂 z erytrytolem?
OdpowiedzUsu艅Cze艣膰! Pierwszy raz jestem u Ciebie na blogu ! ;) Naprawd臋 extra przepisy ;P Zaczynam pr贸bowa膰 :)
OdpowiedzUsu艅Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
www.jakzycfit.blog.pl
Wygl膮da przepysznie :) A偶 chce si臋 spr贸bowa膰 ;)
OdpowiedzUsu艅Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/