Lista E ( do wydrukowania)

Robiąc zakupy nauczyłam się czytać etykiety. Jestem świadomym konsumentem, to, że produkt ma piękne opakowanie, nie znaczy, że w środ...



Robiąc zakupy nauczyłam się czytać etykiety. Jestem świadomym konsumentem, to, że produkt ma piękne opakowanie, nie znaczy, że w środku też taki jest, z doświadczenia wiem, że w większości przypadków jest odwrotnie. No dobra, wszędzie mówią „czytajmy skład”, ale co w przypadku gdy E… nic nam nie mówi?
W dzisiejszym poście postaram się Wam przybliżyć ten temat, bo nie wszystkie E są szkodliwe:).


Jakie wyróżniamy dodatki do żywności?

  • barwniki – oznaczone symbolem E100 – E199, dodawane w celu polepszenia wyglądu czy atrakcyjności,
  • konserwanty – oznaczone symbolem E200 – E299, przedłużają przydatność do spożycia, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antywirusowo,
  • przeciwutleniacze – oznaczone symbolem E300 – E399, w dużym skrócie, można powiedzieć, że są to jedne z bezpieczniejszych dodatków do żywności, ponieważ w tej grupie, znajdują się także liczne substancje naturalnie występujące w żywności, np. witamina C – kwas askorbinowy, czy witamina E – tokoferol,
  • emulgatory – E400 – E499 – scalają związki, które trudno łączą się, np. olej i wodę,
  • środki zagęszczające – E500 – E599 – zagęszczają, ułatwiają transport oraz przechowywanie produktów,
  • wzmacniacze smaku – E600 – E699 – wzmacniają smak, aromat gotowych produktów,
  • antybiotyki – E700 – E799 – hamują wzrost mikroorganizmów, szkodliwych patogenów chorobotwórczych,
  • dodatki do żywności o różnym zastosowaniu – E 900 – E1299  – przeciwdziałają spienianiu, nabłyszczają, słodzą, ulepszają, konserwują, wybielają,
  • modyfikowane skrobie – E1300 – E1400 – stabilizują, konserwują, zagęszczają, utrzymują wilgoć.


Barwniki

  • E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.
  • E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.
  • E 101a – ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy
  • E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.
  • E 103 zabroniony
  • E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.
  • E 105 zabroniony
  • E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.
  • E 111 zabroniony
  • E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 121 zabroniony
  • E 122 czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.
  • E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.
  • E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.
  • E 125 zabroniony
  • E 126 zabroniony
  • E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.
  • E 128 – czerwień 2G
  • E 129 – czerwień allura; czerwony
  • E 130 zabroniony
  • E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 132 Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.
  • E 133 – błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
  • E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.
  • E 141 związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu – zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.
  • E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii
  • E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy
  • E 150a – karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy
  • E 150b – karmel siarczynowy; brązowy
  • E 150c – karmel amoniakalny; brązowy
  • E 150d – karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy
  • E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.
  • E 152 zabroniony
  • E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 154 – brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
  • E 155 – brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
  • E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)
  • E 160a – karoteny (beta – karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy
  • E 160b – annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne
  • E 160c – kapsantyna; pomarańczowy
  • E 160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy
  • E 160e – beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy
  • E 160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; niedopuszczony w Polsce
  • E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)
  • E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)
  • E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach – czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.
  • E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna – substancja osłonowa)
  • E 171 (Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy
  • E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany – dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe
  • E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.
  • E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.
  • E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.
  • E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.



Konserwanty

  • E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
  • E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu – syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
  • E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu – syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
  • E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia – syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
  • E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie. (sole kwasu benzoesowego E211, E212, E213)
  • E 214 Syntetyczniy, pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. (pochodne E215, E216, E217, E219)
  • E 218 – ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.
  • E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy (E224, E225, E226, E227)
  • E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład
  • E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
  • E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
  • E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. (E231, E232)
  • E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
  • E 234 – nizyna
  • E 235 – natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek
  • E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)
  • E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)
  • E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)
  • E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
  • E 242 – ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany
  • E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie (E249, E251, E252)
  • E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
  • E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
  • E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
  • E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
  • E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).
  • E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie. (E281, E282, E283, 
  • E 284 – kwas borny; podrażnienie nerek
  • E 285 – boraks; podrażnienie nerek
  • E 290 – dwutlenek węgla
  • E 296 – kwas jabłkowy
  • E 297 – kwas fumarowy


Antyutleniacze

  • E 300 - Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.(E301, E302, E304)
  • E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.(E308, E309)
  • E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.(E311, E312)
  • E 315  kwas izoaskorbinowy
  • E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. (E321, E327)
  • E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).
  • E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.(E331, E332, E333)
  • E 334  kwas winowy; nieszkodliwy
  • E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.
  • E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.
  • E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.
  • E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
  • E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Odradza się częste spożywanie.
  • E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)
  • E 350 jabłczan sodu
  • E 351  jabłczan potasu
  • E 352  jabłczan wapnia
  • E 353  kwas metawinowy
  • E 354  winian wapnia
  • E 355  kwas adypinowy; podejrzany
  • E 356  adypinian sodu
  • E 357  adypinian potasu
  • E 363  kwas bursztynowy
  • E 380  cytrynian amonu
  • E 385  wersenian wapniowo-sodowy



Emulgatory

  • E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie (E401, E402,  E403, E404, E405)
  • E 406  agar; nieszkodliwy
  • E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
  • E 410  karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy
  • E 412  guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka
  • E 413  tragakanta; wypryski skórne
  • E 414  guma arabska; alergie
  • E 415  guma ksantanowa; nieszkodliwy
  • E 416  guma karaya
  • E 417  guma taro
  • E 418  guma gellan
  • E 420  sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha
  • E 421  mannitol
  • E 422  glicerol (gliceryna)
  • E 432 – E 436 – polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy
  • E 339 Odradza się częste spożywanie.
  • E 440a  pektyna; nieszkodliwy
  • E 440b  pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie
  • E 441  żelatyna
  • E 442  fosforan amonu; nieszkodliwy
  • E 444  izobutylooctan sacharozy; podejrzany
  • E 445  ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy
  • E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz
  • E 451  trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej
  • E 452  polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej
  • E 460  celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń
  • E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
  • E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 464  hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy
  • E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.
  • E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.
  • E 470a  sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
  • E 470b  sole magnezowe kwasów tłuszczowych
  • E 471  mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy
  • E 472a  mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy
  • E 472b  mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy
  • E 472c – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy
  • E 472d – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy
  • E472e – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy
  • E 472f – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
  • E 473 – estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
  • E 474 – cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy
  • E 475 – estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy
  • E 476 – polirycynolan poliglicerolu
  • E 477 – estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego. Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
  • E 479b – termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych


Inne


  • E 500 – węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy
  • E 501 – węglan potasu; nieszkodliwy;
  • E 503 – węglan amonu; nieszkodliwy;
  • E 504 – węglan magnezu; nieszkodliwy;
  • E 507 – kwas solny;
  • E 508 – chlorek potasu; działanie przeczyszczające;
  • E 509 – chlorek wapnia;
  • E 511 – chlorek magnezu;
  • E 512 – dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;
  • E 513 – kwas siarkowy;
  • E 514 – siarczan sodu; działanie przeczyszczające;
  • E 515 – siarczan potasu; działanie przeczyszczające;
  • E 516 – siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;
  • E 517 – siarczan amonu; działanie przeczyszczające;
  • E 520 – siarczan glinu;
  • E 521 – siarczan glinowo-sodowy;
  • E 522 – siarczan glinowo-potasowy;
  • E 523 – siarczan glinowo-amonowy;
  • E 524 – wodorotlenek sodu;
  • E 525 – wodorotlenek potasu;
  • E 526 – wodorotlenek wapnia;
  • E 527 – wodorotlenek amonu;
  • E 528 – wodorotlenek magnezu;
  • E 529 – tlenek wapnia; nieszkodliwy;
  • E 530 – tlenek magnezu; nieszkodliwy;
  • E 535 – żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;
  • E 536 – żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;
  • E 538 – żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;
  • E 541 – wodorofoforan glinowo-sodowy;
  • E 551 – dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;
  • E 552 – krzemian wapnia; nieszkodliwy;
  • E 553a – krzemian magnezu; nieszkodliwy;
  • E 553b – talk;
  • E 554 – glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;
  • E 555 – glinokrzemian potasu;
  • E 556 – glinokrzemian wapnia;
  • E 558 – bentonit;
  • E 559 – krzemian glinu (kaolin);
  • E 570 – kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;
  • E 574 – kwas glukonowy; nieszkodliwy;
  • E 575 – lakton kwasu glukonowego;
  • E 576 – glukonian sodu;
  • E 577 – glukonian potasu;
  • E 578 – glukonian wapnia;
  • E 579 – glukonian żelaza;
  • E 585 – mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;
  • E 620 – kwas glutaminowy; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); s stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
  • E 621 – glutaminian sodu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
  • E 622 – glutaminian potasu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
  • E 623 – glutaminian wapnia; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
  • E 624 – glutaminian amonu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
  • E 625 – glutaminian magnezu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
  • E 626 – kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 627 – guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 628 – guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 630 – kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 631 – inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 632 – inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 633 – inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 634 – rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 635 – rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;
  • E 640 – glicyna;
  • E 900 – dimetylopolisiloksan;
  • E 901 – wosk pszczeli; nieszkodliwy;
  • E 902 – wosk kandelilla; nieszkodliwy;
  • E 903 – wosk karnauba; nieszkodliwy;
  • E 904 – szelak; nieszkodliwy;
  • E 912 – ester kwasu montanowego;
  • E 914 – wosk polietylenowy utleniony;
  • E 938 – karbamid; nieszkodliwy;
  • E 939 – argon; nieszkodliwy;
  • E 940 – hel; nieszkodliwy;
  • E 941 – azot; nieszkodliwy;
  • E 942 – tlenek azotu; nieszkodliwy;
  • E 948 – tlen; nieszkodliwy;
  • E 950 – acesulfam K (acetosulfam);
  • E 951 – aspartam
  • E 952 – cyklaminiany; podejrzany;
  • E 953 – izomaltina;
  • E 954 – sacharyna; podejrzany;
  • E 957 – taumatyna; nieszkodliwy;
  • E 959 – neohesperdyna; nieszkodliwy;
  • E 965 – maltitol; działanie przeczyszczające;
  • E 966 – laktitol; działanie przeczyszczające;
  • E 967 – ksylitol; działanie przeczyszczające;
  • E 999 – ekstrakt kwilai (mydłoka);
  • E 1105 – lizozym; podejrzany;
  • E 1200 – polidekstroza;
  • E 1201 – poliwinylopirolidyna;
  • E 1202 – poliwinylopolipirolidyna;
  • E 1404 – skrobia utleniona; podejrzany;
  • E 1410 – fosforan skrobiowy;
  • E 1412 – fosforan diskrobiowy;
  • E 1413 – fosforylowany fosforan diskrobiowy;
  • E 1414 – acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;
  • E 1420 – skrobia acetylowana; nieszkodliwy;
  • E 1422 – acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;
  • E 1440 – skrobia hydrokypropylowana;
  • E 1442 – hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;
  • E 1450 – sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;
  • E 1505 – trietylocytrynian;
  • E 1518 – triacetyna;


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ciekawa lista, wydrukuję sobie i będę sprawdzać od teraz każdy produkt ;)

    _____________________
    http://bit.ly/2d5k41D

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_