Lista E ( do wydrukowania)
08:16- barwniki – oznaczone symbolem E100 – E199, dodawane w celu polepszenia wyglądu czy atrakcyjności,
- konserwanty – oznaczone symbolem E200 – E299, przedłużają przydatność do spożycia, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antywirusowo,
- przeciwutleniacze – oznaczone symbolem E300 – E399, w dużym skrócie, można powiedzieć, że są to jedne z bezpieczniejszych dodatków do żywności, ponieważ w tej grupie, znajdują się także liczne substancje naturalnie występujące w żywności, np. witamina C – kwas askorbinowy, czy witamina E – tokoferol,
- emulgatory – E400 – E499 – scalają związki, które trudno łączą się, np. olej i wodę,
- środki zagęszczające – E500 – E599 – zagęszczają, ułatwiają transport oraz przechowywanie produktów,
- wzmacniacze smaku – E600 – E699 – wzmacniają smak, aromat gotowych produktów,
- antybiotyki – E700 – E799 – hamują wzrost mikroorganizmów, szkodliwych patogenów chorobotwórczych,
- dodatki do żywności o różnym zastosowaniu – E 900 – E1299 – przeciwdziałają spienianiu, nabłyszczają, słodzą, ulepszają, konserwują, wybielają,
- modyfikowane skrobie – E1300 – E1400 – stabilizują, konserwują, zagęszczają, utrzymują wilgoć.
- E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.
- E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.
- E 101a – ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy
- E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.
- E 103 zabroniony
- E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.
- E 105 zabroniony
- E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.
- E 111 zabroniony
- E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.
- E 121 zabroniony
- E 122 czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.
- E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.
- E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.
- E 125 zabroniony
- E 126 zabroniony
- E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.
- E 128 – czerwień 2G
- E 129 – czerwień allura; czerwony
- E 130 zabroniony
- E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.
- E 132 Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.
- E 133 – błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
- E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.
- E 141 związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu – zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.
- E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii
- E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy
- E 150a – karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy
- E 150b – karmel siarczynowy; brązowy
- E 150c – karmel amoniakalny; brązowy
- E 150d – karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy
- E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.
- E 152 zabroniony
- E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.
- E 154 – brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
- E 155 – brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
- E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)
- E 160a – karoteny (beta – karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy
- E 160b – annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne
- E 160c – kapsantyna; pomarańczowy
- E 160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy
- E 160e – beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy
- E 160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; niedopuszczony w Polsce
- E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)
- E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)
- E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach – czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.
- E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna – substancja osłonowa)
- E 171 (Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy
- E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany – dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe
- E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.
- E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.
- E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.
- E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
- E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
- E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu – syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
- E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu – syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
- E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia – syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
- E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie. (sole kwasu benzoesowego E211, E212, E213)
- E 214 Syntetyczniy, pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. (pochodne E215, E216, E217, E219)
- E 218 – ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.
- E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy (E224, E225, E226, E227)
- E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład
- E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
- E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
- E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. (E231, E232)
- E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
- E 234 – nizyna
- E 235 – natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek
- E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)
- E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)
- E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)
- E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
- E 242 – ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany
- E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie (E249, E251, E252)
- E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
- E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
- E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
- E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
- E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).
- E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie. (E281, E282, E283,
- E 284 – kwas borny; podrażnienie nerek
- E 285 – boraks; podrażnienie nerek
- E 290 – dwutlenek węgla
- E 296 – kwas jabłkowy
- E 297 – kwas fumarowy
- E 300 - Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.(E301, E302, E304)
- E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.(E308, E309)
- E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Uważany za nieszkodliwy.
- E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.(E311, E312)
- E 315 kwas izoaskorbinowy
- E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. (E321, E327)
- E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
- E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).
- E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.(E331, E332, E333)
- E 334 kwas winowy; nieszkodliwy
- E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.
- E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.
- E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Uważany za nieszkodliwy.
- E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.
- E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
- E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Odradza się częste spożywanie.
- E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)
- E 350 jabłczan sodu
- E 351 jabłczan potasu
- E 352 jabłczan wapnia
- E 353 kwas metawinowy
- E 354 winian wapnia
- E 355 kwas adypinowy; podejrzany
- E 356 adypinian sodu
- E 357 adypinian potasu
- E 363 kwas bursztynowy
- E 380 cytrynian amonu
- E 385 wersenian wapniowo-sodowy
- E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie (E401, E402, E403, E404, E405)
- E 406 agar; nieszkodliwy
- E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
- E 410 karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy
- E 412 guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka
- E 413 tragakanta; wypryski skórne
- E 414 guma arabska; alergie
- E 415 guma ksantanowa; nieszkodliwy
- E 416 guma karaya
- E 417 guma taro
- E 418 guma gellan
- E 420 sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha
- E 421 mannitol
- E 422 glicerol (gliceryna)
- E 432 – E 436 – polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy
- E 339 Odradza się częste spożywanie.
- E 440a pektyna; nieszkodliwy
- E 440b pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie
- E 441 żelatyna
- E 442 fosforan amonu; nieszkodliwy
- E 444 izobutylooctan sacharozy; podejrzany
- E 445 ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy
- E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz
- E 451 trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej
- E 452 polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej
- E 460 celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń
- E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
- E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
- E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
- E 464 hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy
- E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.
- E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.
- E 470a sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
- E 470b sole magnezowe kwasów tłuszczowych
- E 471 mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy
- E 472a mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy
- E 472b mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy
- E 472c – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy
- E 472d – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy
- E472e – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy
- E 472f – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
- E 473 – estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
- E 474 – cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy
- E 475 – estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy
- E 476 – polirycynolan poliglicerolu
- E 477 – estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego. Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
- E 479b – termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
- E 500 – węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy
- E 501 – węglan potasu; nieszkodliwy;
- E 503 – węglan amonu; nieszkodliwy;
- E 504 – węglan magnezu; nieszkodliwy;
- E 507 – kwas solny;
- E 508 – chlorek potasu; działanie przeczyszczające;
- E 509 – chlorek wapnia;
- E 511 – chlorek magnezu;
- E 512 – dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;
- E 513 – kwas siarkowy;
- E 514 – siarczan sodu; działanie przeczyszczające;
- E 515 – siarczan potasu; działanie przeczyszczające;
- E 516 – siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;
- E 517 – siarczan amonu; działanie przeczyszczające;
- E 520 – siarczan glinu;
- E 521 – siarczan glinowo-sodowy;
- E 522 – siarczan glinowo-potasowy;
- E 523 – siarczan glinowo-amonowy;
- E 524 – wodorotlenek sodu;
- E 525 – wodorotlenek potasu;
- E 526 – wodorotlenek wapnia;
- E 527 – wodorotlenek amonu;
- E 528 – wodorotlenek magnezu;
- E 529 – tlenek wapnia; nieszkodliwy;
- E 530 – tlenek magnezu; nieszkodliwy;
- E 535 – żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;
- E 536 – żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;
- E 538 – żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;
- E 541 – wodorofoforan glinowo-sodowy;
- E 551 – dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;
- E 552 – krzemian wapnia; nieszkodliwy;
- E 553a – krzemian magnezu; nieszkodliwy;
- E 553b – talk;
- E 554 – glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;
- E 555 – glinokrzemian potasu;
- E 556 – glinokrzemian wapnia;
- E 558 – bentonit;
- E 559 – krzemian glinu (kaolin);
- E 570 – kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;
- E 574 – kwas glukonowy; nieszkodliwy;
- E 575 – lakton kwasu glukonowego;
- E 576 – glukonian sodu;
- E 577 – glukonian potasu;
- E 578 – glukonian wapnia;
- E 579 – glukonian żelaza;
- E 585 – mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;
- E 620 – kwas glutaminowy; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); s stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
- E 621 – glutaminian sodu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
- E 622 – glutaminian potasu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
- E 623 – glutaminian wapnia; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
- E 624 – glutaminian amonu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
- E 625 – glutaminian magnezu; syndrom „restauracji chińskiej” (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
- E 626 – kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;
- E 627 – guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;
- E 628 – guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;
- E 630 – kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;
- E 631 – inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;
- E 632 – inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;
- E 633 – inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
- E 634 – rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
- E 635 – rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;
- E 640 – glicyna;
- E 900 – dimetylopolisiloksan;
- E 901 – wosk pszczeli; nieszkodliwy;
- E 902 – wosk kandelilla; nieszkodliwy;
- E 903 – wosk karnauba; nieszkodliwy;
- E 904 – szelak; nieszkodliwy;
- E 912 – ester kwasu montanowego;
- E 914 – wosk polietylenowy utleniony;
- E 938 – karbamid; nieszkodliwy;
- E 939 – argon; nieszkodliwy;
- E 940 – hel; nieszkodliwy;
- E 941 – azot; nieszkodliwy;
- E 942 – tlenek azotu; nieszkodliwy;
- E 948 – tlen; nieszkodliwy;
- E 950 – acesulfam K (acetosulfam);
- E 951 – aspartam
- E 952 – cyklaminiany; podejrzany;
- E 953 – izomaltina;
- E 954 – sacharyna; podejrzany;
- E 957 – taumatyna; nieszkodliwy;
- E 959 – neohesperdyna; nieszkodliwy;
- E 965 – maltitol; działanie przeczyszczające;
- E 966 – laktitol; działanie przeczyszczające;
- E 967 – ksylitol; działanie przeczyszczające;
- E 999 – ekstrakt kwilai (mydłoka);
- E 1105 – lizozym; podejrzany;
- E 1200 – polidekstroza;
- E 1201 – poliwinylopirolidyna;
- E 1202 – poliwinylopolipirolidyna;
- E 1404 – skrobia utleniona; podejrzany;
- E 1410 – fosforan skrobiowy;
- E 1412 – fosforan diskrobiowy;
- E 1413 – fosforylowany fosforan diskrobiowy;
- E 1414 – acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;
- E 1420 – skrobia acetylowana; nieszkodliwy;
- E 1422 – acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;
- E 1440 – skrobia hydrokypropylowana;
- E 1442 – hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;
- E 1450 – sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;
- E 1505 – trietylocytrynian;
- E 1518 – triacetyna;
1 komentarze
Ciekawa lista, wydrukuję sobie i będę sprawdzać od teraz każdy produkt ;)
OdpowiedzUsuń_____________________
http://bit.ly/2d5k41D