NOWE BATONY PROTEINOWE PROTEIN CROSSBAR OD MAXSPORT

Dziś testuję dla Was dwie proteinowe nowości: PROTEIN CROSSBAR DOUBLE CHOCOLATE oraz  PROTEIN CROSSBAR ALMOND VANILLA od ...






Dziś testuję dla Was dwie proteinowe nowości:

Producent zapewniał, że batony te są dużo lepsze od tych wiodących prym na rynku, hmmm… zobaczymy;).


PROTEIN CROSSBAR DOUBLE CHOCOLATE


Na opakowaniu widnieją informacje:
33% białka /2g cukru/ wysoki błonnik/ bez glutenu

Po wyciągnięciu batona z opakowania ukazała się solidna brązowa sztabka. Kolor niejednolity, baton matowy, efekt wizualny mnie nie zachwycił. Zapach zdecydowanie kakaowy z nutką czekoladek, które jadłam w  dzieciństwie, ale nie mogę sobie przypomnieć co to było, w każdym razie baton pachnie obłędnie, nie jest to jednak mocny aromat, który bucha po otwarciu opakowania, co jest akurat na plus:).
Baton jest lekko gumiasty ,nie łamie się i nie kruszy, konsystencji zbitej i twardej.



Smak kakaowy, trochę czekoladowy… jednak bardziej wyczuwam kakao niż czekoladę. Coś też „chrupie” najpierw myślałam, że to orzeszki, później, że kawałki ciasteczek.. Zbrylone fragmenty szybko się kruszą pod naciskiem zębów, taka jakby kruszonka, ale z etykiety mogę wyczytać, że to ziarna kakaowca. Ekstra!


Myślałam, że baton o podwójnie czekoladowym smaku będzie bardzo słodki, nic bardziej mylnego, nie jest on przesadnie słodki, nie da się nim „zamulić”. Jak dla mnie IDEALNY smak, lecz dla amatorów słodyczy może on okazać się za mało słodki. Daję 8/10 bo ja jem oczami a wygląd niezbyt mi przypasował i to jedyny minus.

Skład:



Wartości odżywcze:





PROTEIN CROSSBAR ALMOND VANILLA 


Na opakowaniu widnieją informacje:
33% białka /2g cukru/ wysoki błonnik

Przy otwieraniu baton kleił się do opakowania, napewno nie jest to wynikiem złego przechowywania, może taki już jest:)?
Kolor jasny, kremowy, a baton błyszczący. Konsystencja gumiasta i ciągnąca, pod wpływem nacisku można w niego wbić palce..
Jeżeli chodzi o zapach to hmm.. jak powiem, że brak to nie skłamię, nie czuję nic;/.. Wącham i wącham gdzieś tam można poczuć delikatny aromat waniliowej odżywki białkowej.


Po ugryzieniu baton jest miękki, delikatnie klei się do zębów, fajnym urozmaiceniem są kawałki migdałów, które nadają chrupkości przez co baton nie jest nudny:). Wyczuwam w nim jednak posmak waniliowej odżywki białkowej, aczkolwiek nie przeszkadza mi to. W smaku słodki lecz z nutą kwaskową, powiem tak, standardowy smak batona proteinowego:). Niczym mnie nie zaskoczył, jest bardzo smaczny, ale w tym smaku tylko poprawny.. Jedynym pozytywnym zaskoczeniem podczas konsumpcji były te kawałki orzechów. Oceniam go na 7/10 za niewyczuwalny aromat, taka ocena, bo wymagania co do niego były olbrzymie ale i tak dał radę;).


Skład:


Wartości odżywcze:


Podsumowując batony jak najbardziej mi smakowały, nie było w nich czuć chemicznego posmaku. Idealne jako szybka przekąska. Ja miałam co do nich wygórowane oczekiwania gdyż zapewniano mnie, że są najlepsze na rynku. Gdyby nie to, oceny pewnie byłyby wyższe. Będę po nie sięgać tak często jak to tylko będzie możliwe, wy również przetestujcie i oceńcie. Batony te możecie dostać w sklepie BIOZONA24 cena 9,90 za 60g pysznej białkowej sztabki szczęścia:). Następnym razem spróbuję je podgrzać w mikrofali, bo podobno tak smakują najlepiej;).


Słowniczek:

izolat białek mleka - najlepiej przyswajalne przez człowieka białko mleczne. Pozbawione laktozy i cholesterolu. Dobre źródło kwasów CLA (ogranicza on magazynowanie tłuszczu w naszym organizmie).
izolat biała serwatkowego - niesamowicie szybko przyswajalne białko przez nasz organizm. Istne paliwo dla mięśni. Idealne po wysiłku fizycznym, zwiększając tym samym odporność.
izomaltooligosacharydy - błonnik roślinny. Wyróżnia go bardzo ważna cecha: nie podrażnia przewodu pokarmowego.
oligofruktoza- jest związkiem, który rozpuszcza w organizmie błonnik pokarmowy. Jest pochodzenia naturalnego. Jej obecność w diecie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim jako frakcja błonnika oligofruktoza działa pobudzająco na układ pokarmowy. Poza tym pełni rolę stymulującą w zakresie rozwoju bifidobakterii znajdujących się w jelicie grubym. Ogólnie pozytywnie wpływa na całą florę jelitową.
polidekstroza- Jest to rozpuszczalny błonnik, substancja wypełniająca, nośnik, substancja utrzymująca wilgoć, substancja wiążąca.
sukraloza - słodzik nie dostarczający kalorii, ponieważ nie jest metabolizowany.
glikozydy stewiolowe-  to substancje słodzące, dodaje się je do produktów po to by je osłodzić a zarazem uatrakcyjnić dla konsumenta. Pozyskuje się go z liści Stevia rebaudiana Bertoni.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Właśnie dla mnie te batony wyglądają bardzo apetycznie ;)Lepiej mieć mniejsze oczekiwania do jakichkolwiek produktów, już nieraz zawiodłam się na produktach, które niby miały zwalić mnie z nóg... Tak czy owak, muszę kupić tę wersję z double chocolate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie też wyglądają smakowicie :) Chętnie bym spróbowała ten waniliowy :) Nigdy nie słyszałam, żeby jeść je na ciepło, bardzo podoba mi się ten pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_