Kopiec kreta w wersji dietetycznej

Mam dziś dla Was przepis na cudowne ciasto Kopiec Kreta w mojej odchudzonej, dietetycznej wersji.

Mam dziś dla Was przepis na cudowne ciasto Kopiec Kreta w mojej odchudzonej, dietetycznej wersji.




Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka bez laktozy
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Krem:

  • 600g twarogu mielonego z wiaderka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:

  • 3 banany
  • 1 pasek posiekanej gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.
  • Jajka ubijamy z ksylitolem na jasną masę, dalej miksując dolewamy letnie mleko.
  • Mąkę mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i chwilę miksujemy.
  • Pieczemy ok. 20 min w temp 170 stopni
  • Ciasto studzimy i nasączmy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

  • Żelatynę rozpuszczamy w 50ml wrzątku.
  • Twaróg miksujemy z ksylitolem, aromatem i żelatyną.
  • Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.

  • Z ciasta czekoladowego ściąć wierzch nożem, wyżłobić łyżeczką środek zostawiając ok 1 cm ramkę i 1 cm spód.
  • Okruszki przekładamy do miski.
  • W wydrążonym blacie układamy obrane i przekrojone wzdłuż banany.Wylewamy na nie cały krem.
  • Na wierzch kopuły z kremem wrzucamy wszystkie czekoladowe okruchy, lekko je dociskając.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż krem stężeje.



Przepis na tortownicę o średnicy 24cm.
Przepraszam za słabą jakość zdjęcia;)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zamienić make pszenna na bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, możesz spróbować:)

      Usuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_