BEZ PIERNIK (bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez tłuszczu, bez jaj)

Ostatnio kombinuje z nowymi przepisami tzw "bez" I tak oto powstał piernik bez glutenu, bez jaj, bez cukru, bez tłuszczu😁 ...



Ostatnio kombinuje z nowymi przepisami tzw "bez"
I tak oto powstał piernik bez glutenu, bez jaj, bez cukru, bez tłuszczu😁
Tak tak to możliwe, powinien zadowolić każdego, od wegana do bezglutenowca.




SKŁADNIKI:

  • 2 duże bardzo dojrzałe banany (mi wyszło ok 280g)
  • 20g odtłuszczonego kakao
  • 35g mąki z ciecierzycy 
  • 10g mąki kokosowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka pdp bezglutenowego
  • opcjonalnie rodzynki/orzechy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Wszystkie składniki blendujemy.
  • Przelewamy do małej foremki lub dwóch kokilek o średnicy 10cm.
  • Pieczemy w 180'C do suchego patyczka (ok 30-35minut)


  • Im bardziej dojrzały banan tym jest słodszy.
  • Mąkę można zastąpić innym typem.
  • Nie dodawałam słodzideł ale Wy jak lubicie to śmiało dodajcie.


zBLOGowani.pl

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wygląda świetnie, myślę, że smak jest naprawdę ciekawy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz każdy produkt można czymś zastąpić a powstają rzeczy smaczne i zaskakujące:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko 45 g mąki? 450? to porcja dla jednej osoby?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_