Tofurnik z kaki

Od kiedy pierwszy raz skosztowałam tofu zawładnęło moim sercem:). Od tego czasu kombinuję na tysiąc sposobów z ciastami tofurnikami. Dziś...


Od kiedy pierwszy raz skosztowałam tofu zawładnęło moim sercem:). Od tego czasu kombinuję na tysiąc sposobów z ciastami tofurnikami. Dziś wersja bananowo-kaki. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy blender piekarnik i kilka składników:).



Składniki:


  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1/2 banana (ok. 65 g)
  • 1/2 owocu kaki bez skórki (ok. 65 g)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie słodzidło (ja nie dawałam)
  • dowolny aromat
  • 1 duża mrożona truskawka






Sposób przygotowania:


  • Nagrzewamy piekarnik do 185'C
  • Wszystkie składniki blendujemy oprócz truskawki
  • Przelewamy do kokilki o średnicy ok 12 cm
  • Wciskamy truskawkę na środek
  • Pieczemy ok 40 min


Najlepszy po ostygnięciu i spędzeniu nocy w lodówce.
Truskawka po opieczeniu się skurczyła pozostawiając otwór, który szybko wypełniłam malinami:).



You Might Also Like

3 komentarze

  1. ależ to pięknie wygląda
    skusiłabym sie na dużą porcję

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to wyglada <3
    Pozdrawiam
    oczamipsa365.blogapot.com

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_