Delicje w zdrowej odsłonie
09:38- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej/bezglutenowej
- 3 łyżki ksylitolu PUREREIN
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol i aromat.
- Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku.
- Na końcu dodajemy przesianą mąkę.
- Miksujemy wszystko mikserem na najniższych obrotach.
- Ciasto wykładamy małą łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Formujemy niewielkie kółka zachowując odstęp lub też wlewamy niewielką ilość ciasta do silikonowych foremek, uzyskamy wtedy ładny symetryczny kształt.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C około 15 minut.
- Wyjmujemy z pieca i studzimy.
- 400 ml wrzątku
- 3 torebki herbaty owocowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła
- Herbaty zalewamy w większym naczyniu ok 0,4 l wrzątku.
- Czekamy aż herbata puści aromat i wyjmujemy torebki.
- Dodajemy ksylitol i mieszamy do jego rozpuszczenia.
- Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż żelatyna całkiem się rozpuści.
- Galaretkę przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do lodówki aby stężała.
- Gdy już będzie gotowa wycinamy z niej kółka np kieliszkiem.
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki ksylitolu/miodu
- Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku.
- Następnie dodajemy ksylitol lub miód i dokładnie mieszamy.
7 komentarze
Ile z tego przepisu wychodzi ciastek?? To chyba na jedna porcje hehe
OdpowiedzUsuńKilkanaście
UsuńCzy ksylitol można zastąpić miodem, nawet w biszkopcie? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście
Usuńsuper 💪👍👏
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie, super przepis! Najbardziej zaskoczyło mnie zastąpienie gotowej galaretki w proszku z wyciągiem z herbaty *.* mega pomysłowe!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń