Dietetyczne ciasto czekoladowe- PYCHA

Na dobry początek tygodni spieszę do Was z pysznym ciastem czekoladowym:). Delikatne i rozpływające się w ustach, niczym nie odbieg...



Na dobry początek tygodni spieszę do Was z pysznym ciastem czekoladowym:).

Delikatne i rozpływające się w ustach, niczym nie odbiega od napakowanego cukrem i tłuszczem oryginalnego odpowiednika. Idealne dla osób dbających o linię.





Składniki:



  • 4 białka
  • 150 g ksylitolu
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego PUREREIN
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao lub karobu
  • Kilka pokrojonych suszonych śliwek




Sposób przygotowania:


  • Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol i nadal ubijamy na sztywną pianę. 
  • Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. 
  • Suche składniki stopniowo wsypujemy do piany z białek naprzemiennie wlewając olej i delikatnie mieszamy. 
  • Ciasto przelewamy do foremki (18cm średnicy ) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ok. 30 minut w 180'C.


Bita śmietana to ricotta zmiksowana z ksylitolem

You Might Also Like

3 komentarze

  1. O ile mąkę orkiszową w ciastach bardzo lubię, jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem, tradycyjnej - pszennej, tak z karobem jeszcze nie eksperymentowałam. Podobno jest o wiele mniej kaloryczny od zwykłej czekolady, a także ma większe stężenie witamin i minerałów. Ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tylko normalny olej kokosowy, mam go rozpuścić czy może lepiej dodać w stałej konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz rozpuścić i przestudzić:)

      Usuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_