Makaron Chow Mein z kurczakiem słodko kwaśnym

Chińszczyzna na obiad🍜 Przepyszne i pożywne danie, które często gości na moim stole.



Chińszczyzna na obiad🍜
Przepyszne i pożywne danie, które często gości na moim stole.


Składniki:


Podwójny filet z piersi kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki pędów bambusa
5 łyżek soku z ananasa
4 łyżki octu winnego
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru trzcinowego
sok z małej pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozbełtanej 3 łyżkach zimnej wody 




Sposób przygotowania:


Pokrojonego kurczaka smażymy na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem.
Wszystkie składniki drobno kroimy (w paseczki, kosteczkę).
Rozgrzewamy oliwę w głębokiej patelni. 

Wrzucamy marchewkę i cebulę. 

Smażymy ok. 15 minut. 

Dodajemy paprykę i pędy bambusa, smażymy kilka minut. 

Następnie wrzucamy ananasa i podlewamy usmażone warzywa odrobiną wody. 

Dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Sos: 

Mieszamy sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. 

Dodajemy cukier i mąkę, mieszamy.
Sos wlewamy do warzyw i dusimy ok. 5 minut. 

Dodajemy mięso i gotujemy aż sos zgęstnieje.


Podajemy z makaronem ugotowanym wg przepisu + łyżeczka kurkumy, będzie żółciutki:)

You Might Also Like

0 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_