Health Box słodka marcowa edycja

Marcowa "słodka" edycja  HEALTHBOXa  . Według mojej skromnej opinii najlepsze jak dotąd, może dlatego, że jestem...








Marcowa "słodka" edycja HEALTHBOXa . Według mojej skromnej opinii najlepsze jak dotąd, może dlatego, że jestem amatorką zdrowych słodkości, a ostatnimi czasy wręcz za nimi przepadam, cały czas coś tworzę, piekę, zamrażam:). Pudełko marcowe w 100% przypadło mi do gustu.


W marcowej edycji znalazło się  6 pełnowartościowych i pełnowymiarowych zdrowych produktów, w tym jeden "tajemniczy".

Pewnie Was nie zaskoczę mówiąc, że jestem bardzo zadowolona z tego pudełka, jak co miesiąc, ale w tym wypadku tak MEGA pozytywnie;). Otworzyłam i zwariowałam, dosłownie pudełko jakby skomponowane było z myślą o mnie;).



Moim faworytem tej edycji jest Cukier kokosowy, którego nie miałam okazji jeszcze testować, jestem bardzo ciekawa jego aromatu oraz stopnia słodyczy. Następny smaczek: Piernikowe masło orzechowe, od Świąt Bożego Narodzenia się na nie czaję, ale nigdzie nie mogłam go dostać, to masło to taki smak Świąt, gdyby było w grudniowej edycji wpasowałoby w 100% w klimat. Quinoa kolorowa, co prawda w wersji trójkolorowej nie gościła jeszcze w mojej kuchni, ale osobno tak, bardzo ją lubię za specyficzny smak i walory odżywcze. Baton Slim Zone , jest mi bardzo dobrze znany, jeden z lepszych batonów proteinowych jakie jadłam, cieniutki z chrupiącą polewą czekoladową o wyważonym stopniu słodyczy. BOMBA! Nie mogę zapomnieć o malinie liofilizowanej i orzeszkach ziemnych, idealne dodatki do wszelkiego rodzaju owsianek, jaglanek, ciasteczek i deserów. 



Pamiętajcie, że przy zamówieniu na hasło: katnova zgarniacie 5% rabatu
na boxa i przy dłuższej subskrybcji na boxy :D.

Marcowy box powstał przy udziale firmy Fresano, Primavika, Max Sport, Swojski Spichlerz i Scandic Food




Przeanalizujmy produkt po produkcie:

1. Masło orzechowe piernikowe 185 g - PRIMAVIKA
 (ok. 6 PLN)

Masło orzechowe piernikowe to połączenie wyjątkowego smaku masła orzechowego z aromatycznymi przyprawami korzennymi. Produkt stanowi także doskonały dodatek do ciast i potraw. Bogate w sole mineralne, potas, fosfor, cynk oraz magnez.
Składniki: orzeszki arachidowe prażone 81%, cukier, emulgator: lecytyny (z soi), mieszanka przypraw, sól morska.






2. Malina liofilizowana 20 g - SCANDIC FOOD
 (ok. 10 PLN)

100% naturalny produkt o wysokiej zawartości błonnika.
Owoce liofilizowane są bardzo dobrą i dużo zdrowszą alternatywą dla suszonych czy kandyzowanych, nie zawierają żadnych dodatków, najpierw są mrożone, a póżniej wymrażane z wody(tak w skrócie). Dzięki zastosowaniu takiej technologii nie tracą one swojego kształtu i smaku, a przy tym są niesamowicie chrupiące. Podczas tego procesu nie dochodzi bowiem do istotnych strat witamin i składników mineralnych.





3. Cukier kokosowy 300 g - FRESANO 
(ok. 13 PLN)

Cukier palmowy to zdrowy, ekologiczny i szybko zyskujący na popularności cukier. Smak czystego cukru palmy kokosowej przypomina smak brązowego cukru, choć ma bardziej karmelową nutę. Cukier z palmy kokosowej zawiera około 38 kcal w porcji 10 gram. Składa się on głównie z sacharozy, która stanowi około ¾ wszystkich obecnych w nim cukrów. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. Cukier kokosowy zawiera również inne substancje odżywcze. Znaleźć w nim można witaminy z grupy B, oraz witaminę C, a także minerały: potas, magnez, cynk, żelazo,  jest długotrwałym źródłem energii działającym przez cały dzień. Od zwykłych cukrów odróżnia go to, że nie wywołuje nagłych zwyżek bądź deficytów energii w organizmie. Największym plusem cukru palmowego jest bardzo niski indeks glikemiczny tj. 35.
Może być używany do wyrobu ciastek i innych wypieków, odżywek proteinowych, batonów energetycznych, napojów lub, jako alternatywa, wszędzie tam gdzie używany jest cukier trzcinowy.





4. Quinoa trójkolorowa BIO 250 g - FRESANO 
(ok. 12,50 PLN)

Quinoa trójkolorowa to mieszanka czerwonych, białych i czarnych ziaren komosy ryżowej, z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. Quinoa, bogata jest w błonnik oraz liczne witaminy (w szczególności E i B), a także sole mineralne. Zawiera dwa razy więcej żelaza niż popularne zboża. Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (ok. 14 -17% białka), zawierający niezbędne dla człowieka aminokwasy. Stanowi porcję pełnowartościowego białka roślinnego, co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Quinoa, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne, oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).Komosa ryżowa, zalecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. 






5. Baton proteinowy Slim Zone 40 g - Max Sport 
(ok. 5 PLN)

Baton proteinowy o smaku waniliowym z orzechami laskowymi i L- karnityną w polewie kakaowej.
Najsmaczniejszy baton proteinowy EVER! Dostaniecie go tutaj--> BIOZONA24
Ten baton ma znacząco obniżoną kaloryczność, tłuszcz i cukier. Stanowi słodką przekąskę bez wyrzutu sumienia. Wzbogacony L-karnityną wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Baton bez glutenowy, 0% tłuszczy trans i tylko 128 kcal w batoniku.
Skład: koncentrat białka serwatki i izolat białka sojowego 20,3%, substancja słodząca: maltitole (syrop maltitolowy), polewa kakaowa 18% (cukier, olej palmowy, kakao w proszku 10%, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), rodzynki (rodzynki, olej słonecznikowy, olej palmowy), substancja zagęszczajaca: polidekstroza (błonnik),ekstrudowane chrupki (maka ryżowa, cukier, marchewki), olej rzepakowy, prażone orzechy laskowe 2,6%, substancja utrzymująca wilgotność: glicerol, kakao w proszku,L- karnityna (320mg/100g), aromat, emulgator: lecytyna sojowa, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.





6. Tajemniczy produkt - SWOJSKI SPICHLERZ
(u mnie orzeszki ziemne)

Losowy produkt niespodzianka, wylosowałam orzeszki ziemne.
Pochodzące z Brazylii arachidy mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Posiadają także rekordową ilość witaminy B3 (niacyny). Ponadto są wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika oraz witamin i składników mineralnych (zwłaszcza potasu). Jednak szczególną uwagę powinno się zwrócić na zawarte głównie w różowoczerwonej i cierpkiej w smaku skórce orzeszków polifenole, tokoferole oraz flawonoidy, gdyż mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników. Orzeszki ziemne mają najwięcej niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) ze wszystkich orzechów ok 12 mg/100 g.
Zawarta w orzeszkach ziemnych niacyna przyczynia się także do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL i wspomaga produkcję "dobrego" cholesterolu HDL, a tym samym zapobiega miażdżycy.













You Might Also Like

3 komentarze

  1. I jak tam ten cukier kokosowy? :) Miałaś już okazję przetestować?

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłabym zadowolona z komosy i masła orzechowego.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_