Krakersy jaglane z hummusem dyniowym
19:23Krakersy jaglane podane z dyniowym hummusem idealnie komponują się z winem.
Idealny zamiennik tych sklepowych, są smaczne, chrupiące, a przede wszystkim pełnowartościowe.
Krakersy:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 70 g mąki ryżowej/gryczanej/jaglanej
- 30 g ziaren słonecznika
- 25 g ziaren siemienia lnianego
- 20 g ziaren sezamu czarnego
- 20 g ziaren sezamu białego
- 100 ml wody
- 1/2 sól, pieprz
Gdy ostygnie blendujemy ją z mąką jaglaną.
Wszystkie składniki mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem wykrawamy krakersy na surowej masie, gdyż po upieczeniu ciasto jest chrupkie i łatwo się łamie i kruszy pod wpływem nacisku noża.
Pieczemy około 45 minut.
- 200g puree z dyni
- 170 g ciecierzycy ugotowanej
- 20 g tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Ciecierzycę blendujemy na gładką masę z tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
Mieszamy z puree dyniowym i solimy do smaku.
0 komentarze