Krakersy jaglane z hummusem dyniowym

Krakersy jaglane podane z dyniowym hummusem idealnie komponują się z winem. Idealny zamiennik tych sklepowych, są smaczne, chrup...




Krakersy jaglane podane z dyniowym hummusem idealnie komponują się z winem.
Idealny zamiennik tych sklepowych, są smaczne, chrupiące, a przede wszystkim pełnowartościowe. 



Krakersy:


  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 70 g mąki ryżowej/gryczanej/jaglanej
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 25 g ziaren siemienia lnianego 
  • 20 g ziaren sezamu czarnego 
  • 20 g ziaren sezamu białego
  • 100 ml wody
  • 1/2 sól, pieprz



Gotujemy kaszę jaglaną.
Gdy ostygnie blendujemy ją z mąką jaglaną.
Wszystkie składniki mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem wykrawamy krakersy na surowej masie, gdyż po upieczeniu ciasto jest chrupkie i łatwo się łamie i kruszy pod wpływem nacisku noża.
Pieczemy około 45 minut.




Dip dyniowy:

  • 200g puree z dyni
  • 170 g ciecierzycy ugotowanej
  • 20 g tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Czosnek siekamy.
Ciecierzycę blendujemy na gładką masę z tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
Mieszamy z puree dyniowym i solimy do smaku.





You Might Also Like

0 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_