Ptasie mleczko z chia i malinam

Dziś coś dla koneserów słodyczy:).  Pyszne odchudzone ptasie mleczko w wersji z nasionami chia.


Dziś coś dla koneserów słodyczy:). Pyszne odchudzone ptasie mleczko w wersji z nasionami chia.


Ptasie mleczko z chia:

- 2 łyżki nasion chia 
- 150 ml mleka
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
- słodzidło i aromat wg uznania

Masa malinowa:

- Garść mrożonych malin lub innych owoców 
- 50 ml wrzątku 
- 1 łyżka żelatyny 

Polewa:

- 2 łyżki oleju kokosowego 
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- słodzidło wg uznania




Nasiona mieszamy z mlekiem i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz, co jakiś czas mieszając aby powstał pudding. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy aż wystygnie.
Mieszamy żelatynę z puddingiem.
Przelewamy do silikonowych foremek i wkładamy do lodówki aż stężeje


Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią maliny. 

Powstałą masę wylewamy na stężały pudding chia.


Roztapiamy olej i mieszamy z masłem orzechowym, kakao i słodzidłem, czekamy aż wystygnie i polewamy ptasie mleczko.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ależ cudnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie to wygląda i nie powiem, kusi :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda po prostu bajecznie :) Czy można zamiast oleju kokosowego dodać inny tłuszcz - rozpuszczone masełko na przykład się sprawdzi ? Czy zamiast zwykłego mleka można dodać kokosowe ? Nie wiem, czy w tej samej ilości, bo chyba mleczko kokosowe jest bardziej tłuste ? Pytanie jak zrobić polewę na dany kształt, żeby też go zachować, bo jeśli mam foremkę w kształcie serca i zrobię=uformuję w niej samo "nadzienie", to potem pozostaje mi zanurzyć je w czekoladzie ? Ale nie wyjdzie mi wtedy taka ładna czekoladka z zewnątrz, jak u Ciebie na zdjęciu - masz na to jakiś patent ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jednak olej koko, jeśli nie masz, śmiało możesz zrobić polewę z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Mleko kokosowe jak najbardziej się sprawdzi, co więcej sprawi, że ptasie mleczko będzie jeszcze smaczniejsze:).Jeżeli chodzi o patent na polewę to najpierw posmarowałam całą foremkę czekoladą, schłodziłam, następnie wypełniłam nadzieniem i raz jeszcze polałam:)

      Usuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_