Zielone Burgery z kaszy jaglanej i batata

Dziś zrobiłam efektowne burgery z kaszy jaglanej i batata, a bułkę zrobiłam z...

Dziś zrobiłam efektowne burgery z kaszy jaglanej i batata, a bułkę zrobiłam z...



... obranego awokado!


Burgery z kaszy jaglanej i batata :


- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 110g suchej)
- 1 batat (ok 150g ze skórką)
- 2 łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz


- Masło ghee lub olej kokosowy do smażenia

- Awokado obrane jako "bułka"

- Dowolne dodatki: warzywa, ser, sosy

Batat obieramy i gotujemy do miękkości.
Po wystygnięciu rozdrabniamy go widelcem.

Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną,  zgnieciony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. 

Wszystko dokładnie mieszamy. 

Formujemy niewielkie kuleczki i spłaszczamy. 

Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.



You Might Also Like

2 komentarze

  1. No śliczny ten burger - naprawdę wyjątkowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w życiu bym nie zgadła, że to awokado!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_