Chlebki naan z serem
15:02- 400 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- Oregano,zioła prowansalskie,pieprz @purerein
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g ciepłego mleka
- Kilka plasterków sera żółtego
- Łączymy wszystkie suche składniki.
- Dodajemy roztrzepane jajko i resztę mokrych składników.
- Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i nie kleiło się do rąk,w razie potrzeby posypujemy mąką.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.
- Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm ina wierzch nałożyć ser.
- Piekarnik nagrzewamy do 220'C razem z blachą do pieczenia.
- Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej chlebki (po 4 sztuki).
- Włożyć do piekarnika i piec ok 6-7 minut, aż chlebki będą zarumienione i napompowane.
3 komentarze
Smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń