Czekoladki z nadzieniem pistacjowym

Wiem, wiem, przepisów na fit pralinki jest mnóstwo, ale tym razem mam dla Was coś obłędnego, a mianowicie czekoladki z nadzieniem pistacj...


Wiem, wiem, przepisów na fit pralinki jest mnóstwo, ale tym razem mam dla Was coś obłędnego, a mianowicie czekoladki z nadzieniem pistacjowym.
Nie poszłam na łatwiznę i sama zrobiłam pastę, choć powiem szczerze, nie było to trudne. Do jej wykonania użyłam niesolonych łuskanych pistacji od pistacje.pl


Krem pistacjowy:

  • 150 g pistacji łuskanych Pistacje.pl
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu/syropu daktylowego
  • szczypta soli
Pistacje prażymy 10-15 minut w temperaturze 160 stopni,
Ostudzone mielimy z resztą składników na gładką masę.

Czekolada:

  • 3 łyżki kakao odtłuszczonego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki drobno zmielonego cukru kokosowego/ksylitolu

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. 
Następnie dodajemy kakao i cukier i dokładnie mieszamy. 
Przestudzoną masę czekoladową przelewamy do 1/4 wysokości foremek silikonowych
(ja użyłam silikonowych do lodu) i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Wyciągamy i na środek nakładamy odrobinę kremu pistacjowego, wkładamy do zamrażarki na kolejne 10 minut, po tym czasie zalewamy foremki do pełna czekoladą, mrozimy około 2 godzin.




You Might Also Like

0 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_