Czekoladki z nadzieniem pistacjowym
17:20Wiem, wiem, przepisów na fit pralinki jest mnóstwo, ale tym razem mam dla Was coś obłędnego, a mianowicie czekoladki z nadzieniem pistacjowym.
Nie poszłam na łatwiznę i sama zrobiłam pastę, choć powiem szczerze, nie było to trudne. Do jej wykonania użyłam niesolonych łuskanych pistacji od pistacje.pl
Krem pistacjowy:
- 150 g pistacji łuskanych Pistacje.pl
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ksylitolu/syropu daktylowego
- szczypta soli
Ostudzone mielimy z resztą składników na gładką masę.
Czekolada:
- 3 łyżki kakao odtłuszczonego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki drobno zmielonego cukru kokosowego/ksylitolu
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku.
Następnie dodajemy kakao i cukier i dokładnie mieszamy.
Przestudzoną masę czekoladową przelewamy do 1/4 wysokości foremek silikonowych
(ja użyłam silikonowych do lodu) i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Wyciągamy i na środek nakładamy odrobinę kremu pistacjowego, wkładamy do zamrażarki na kolejne 10 minut, po tym czasie zalewamy foremki do pełna czekoladą, mrozimy około 2 godzin.
0 komentarze