Jagodowy tofurnik jaglany (Vege)

Wegański tofurnik jaglany z organicznymi jagodami Maqui myproteinpl  



Wegański tofurnik jaglany z organicznymi jagodami Maqui myproteinpl 


Ostatnio coraz częściej zamiast po twaróg i jajka sięgam po tofu, banana i kasze. Wegańskie ciacha wcześniej kojarzone z szarymi ciapami teraz, przy odrobinie kombinacji niczym nie odbiegają od tych "klasycznych/odzwierzęcych" ciast. 
W ogóle jak to brzmi- ciasto drobiowo/wołowe :):) haha. 



Jagody Maqui możecie zastąpić świeżymi (które możecie zastąpić świeżym jagodami) na spodzie z banana kakao i musli econdimenta oraz kilku ciasteczek "zbożowych" bezglutenowych💚

Składniki na spód:

1/3 szklanki musli lub płatków owsianych
1/2 banana
1 szklanka namoczonych w gorącej wodzie daktyli 
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Opcjonalnie cynamon i słodzidło do smaku

Daktyle moczymy we wrzątku około 15 minut, następnie blendujemy.
Banana rozgniatamy widelcem.
Musli/płatki owsiane rozdrabniamy blenderem, ale nie na mąkę:).
Mieszamy wszystkie składniki.
Wylepiamy dno tortownicy i schładzamy w lodówce

Składniki na sernik:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
180 g tofu naturalnego
6 łyżek mleczka kokosowego
2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła
1 łyżeczka Organicznych jagód Maqui myproteinpl

Kaszę jaglaną gotujemy pod przykryciem i studzimy.
Wszystkie składniki blendujemy.
Nakładamy na spód i chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.





You Might Also Like

1 komentarze

  1. Takiego pięknego tofurnika to można jeść <3 A wszystko, co jagodowe jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_