5 pomysłów na smoothie bowl

     Miska pełna gęstego, owocowego lub warzywnego koktajlu brzmi świetnie, prawda? To właśnie jest „smoothie bowl”, czyli gęsty ko...

    

Miska pełna gęstego, owocowego lub warzywnego koktajlu brzmi świetnie, prawda? To właśnie jest „smoothie bowl”, czyli gęsty koktajl w miseczce. Jest atrakcyjne dla oka, zdrowe i przepyszne.
Smoothie bowl jest idealnym pomysłem na śniadanie lub fit deser. Mimo tego, że to lekki mus jest bardzo sycące. 

Smoothie bowl jest z reguły wegańskie, ponieważ składa się głównie z owoców i warzyw.


Mamy lato, w końcu, więc zastąpienie śniadania czy deseru taką miseczką to fantastyczny pomysł, w szczególności gdy użyjemy mrożonych owoców. Zamiast płynnego koktajlu otrzymamy kremowe i delikatne lody:). No a kto nie skusi się na lody na śniadanie? Zresztą jak mam ochotę na lody wyciągam z zamrażarki banana, blenduję ze świeżymi owocami i zajadam bez wyrzutów sumienia, bez chemii, bez syropu glukozowo-fruktozowego, bez laktozy;).

Jeśli więc znudziło Ci się klasyczne smoothie pite przez słomkę lub omlet na śniadanie to zainteresuj się smoothie bowl.

Przepisów na zwaną przeze mnie „miseczkę szczęścia” jest wiele, można zrobić je ze świeżych lub też mrożonych warzyw czy owoców, przybiorą wtedy konsystencję lodowego musu i taką wersję lubię najbardziej.


Tak naprawdę wystarczą ulubione owoce i blender, a więc DO DZIEŁA! 

1. Lodowe Truskawkowo Bananowe




  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 2 mrożone banany
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego


Banany i truskawki blendujemy w osobnych miseczkach, dolewamy mleko dla osiągnięcia pożądanej konsystencji następnie łączymy razem w jednej miseczce.


2. Lodowy Banan + Awokado i Spirulina





  • 2 mrożone banany,
  • 1/2 świeżego awokado
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej Spiruliny


Banany i awokado blendujemy w osobnych miseczkach, dodajemy spirulinę dla osiągnięcia pożądanego koloru następnie łączymy razem w jednej miseczce.

3. Lodowe Truskawkowo Jagodowe




  • 2 mrożone banany,
  • 1 kubeczek mrożonych truskawek, 1/2 kubka jagód
  • 50 ml mleka migdałowego


Banany i truskawki blendujemy w osobnych miseczkach, dolewamy mleko dla osiągnięcia pożądanej konsystencji, do bananów dodajemy jagody i blendujemy następnie łączymy razem w jednej miseczce.


4. Kremowe z niebieską herbatą matcha




  • 2 świeże banany,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,
  • 2 łyżki odżywki białkowej wegańskiej,
  • 1 łyżeczka niebieskiej herbaty matcha aby nadać piękny kolor


Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do miseczki. 

5. Kremowe warzywne z chia





  • 1 banan,
  • 1 awokado,
  • 1 łodyga selera naciowego, 1 garść świeżego szpinaku, 1 plaster ananasa
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1/2 kubka mleka roślinnego


Nsiona chia mieszamy z mlekiem i odkładamy do lodówki na około 20 minut aby spęczniało.
Resztę składników blendujemy i przelewamy do miseczki, na górę przelewamy pudding z nasion chia.


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ciekawe propozycje, ale tych z awokado chyba bym nie zjadła ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_