Błonnik, wady i zalety

Według Światowej Organizacji Zdrowia dorosły człowiek dziennie powinien spożywać od około 20 g do 40 g błonnika. Statystyczny Polak...


Według Światowej Organizacji Zdrowia dorosły człowiek dziennie powinien spożywać od około 20 g do 40 g błonnika. Statystyczny Polak zjada go jednak tylko około 15 g.
Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem zrównoważonej, zdrowej diety. Spożywanie dużych ilości tego składnika daje ogrom korzyści dla naszego zdrowia – jednak należy pamiętać, że jak każdy medal ma dwie strony, tak zbyt duże ilości błonnika mogą przynosić negatywne efekty w naszym organizmie.



Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to grupa substancji pochodzenia roślinnego należących do węglowodanów złożonych. Błonnik nie ulega trawieniu i wchłanianiu oraz nie jest przyswajalny w przewodzie pokarmowym człowieka. Jego niska podaż skutkuje zaparciami i problemami trawiennymi.



Zalety błonnika pokarmowego

  • Spowalnia wchłanianie węglowodanów i reguluje poziom insuliny, zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi.
  • Odżywia również "dobre" bakterie obecne w jelitach, które w zamian za to produkują witaminy
  • Obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i zawału.
  • Zwiększa uczucie sytości, wspiera funkcjonowanie zdrowej flory jelitowej, która odpowiada pośrednio za informowanie organizmu o tym, że jest najedzony.
  • Ułatwia wypróżnianie i chroni nas przed hemoroidami
  • Oczyszcza organizm, usuwając z niego drożdże i grzyby.
  • Zmniejsza ryzyko występowania kamieni żółciowych i nerkowych
  • Pomaga w walce z chorobami układu krążenia, obniża poziom cholesterolu zapobiega chorobom jelit.
  • Usprawnia działanie układu trawiennego, a co za tym idzie poprawia wygląd skóry, dodaje włosom blasku, wzmacnia paznokcie i wyszczupla sylwetkę.

Wady błonnika pokarmowego:


I druga, ciemniejsza strona medalu, tudzież naszego błonnika. Zwiększenie ilości włókna pokarmowego w diecie powoduje:
  • Utrudnienie przyswajania składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk.
  • Błonnik odpowiada również za zmniejszenie wykorzystania witamin z grupy B, witaminy D3 oraz obniżenie skuteczności przekształcania się karotenu w witaminę A.
  • Obniżenie strawności składników pokarmowych
  • Błonnik absorbuje wodę, dlatego może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
  • Dlatego razem z przyjmowaniem błonnika nie można zapominać o dostarczaniu
  • do organizmu wody.
  • Błonnik, który nie wchłonął odpowiedniej porcji wody zalega w jelitach powodując nieprzyjemne objawy takie jak wzdęcia, biegunki oraz zaparcia..
  • Jeśli mamy stany zapalne żołądka, jelit, trzustki i dróg żółciowych, wrzody żołądka i dwunastnicy, fizjologiczne zaburzenia spowodowane niedoborem składników mineralnych, niektóre choroby zakaźne, powinniśmy się wystrzegać przyjmowania tego składnika odżywczego. 



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Z własnego doświadczenia wiem, że osobie zdrowej bardzo ciężko jest przegiąć z błonnikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Błonnik odgrywa ważną rolę w naszej diecie... Ale nie tylko on. Warto zadbać o zróżnicowane menu złożone z wysokiej jakości produktów. Dzięki temu unikniemy wielu przykrych dolegliwości.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_