Dietetyczny malinowy Kopiec kreta

Dostałam ostatnio maliny, piękne i słodziutkie i nie wiedziałam co z nimi zrobić, czy zjeść ot tak po prostu czy przygotować jakiś des...



Dostałam ostatnio maliny, piękne i słodziutkie i nie wiedziałam co z nimi zrobić, czy zjeść ot tak po prostu czy przygotować jakiś deser😂? Pokombinowałam i wyszło mi przepyszne ciasto, znane wszystkim jako Kopiec kreta. Moja wersja jest jednak znacznie lżejsza, a banany zastąpione zostały malinami i jagodami:). 


Spód ciasta jest bardziej zbity niż w oryginale, nie jest typowym biszkoptem, a to za sprawą dodania oleju kokosowego. Przepis na okrągłą foremkę o średnicy około 20 cm.

Ciasto:


  • 80 g mąki ryżowej PUREREIN
  • 20 g kakao
  • 20 g odżywki białkowej czekoladowej  (można pominąć)
  • 10 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 białka jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Słodzidło wg uznania


Wszystko miksujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku 30minut. Studzimy i odcinamy 2/3 ciasta z góry, które kruszymy.

Masa:

  • 250 g twarogu chudego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • Kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 50 g banana
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • Słodzidlo wg uznania

Owoce(maliny, jagody)

Czekoladę siekamy, resztę składników blendujemy, następnie mieszamy z czekoladą.
Na spód ciasta wykładamy maliny i masę, posypujemy ciastem. Schładzamy w lodówce kilka godzin.



You Might Also Like

0 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_