Dietetyczny malinowy Kopiec kreta
17:32Dostałam ostatnio maliny, piękne i słodziutkie i nie wiedziałam co z nimi zrobić, czy zjeść ot tak po prostu czy przygotować jakiś deser😂? Pokombinowałam i wyszło mi przepyszne ciasto, znane wszystkim jako Kopiec kreta. Moja wersja jest jednak znacznie lżejsza, a banany zastąpione zostały malinami i jagodami:).
Spód ciasta jest bardziej zbity niż w oryginale, nie jest typowym biszkoptem, a to za sprawą dodania oleju kokosowego. Przepis na okrągłą foremkę o średnicy około 20 cm.
Ciasto:
- 80 g mąki ryżowej PUREREIN
- 20 g kakao
- 20 g odżywki białkowej czekoladowej (można pominąć)
- 10 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 białka jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Słodzidło wg uznania
Wszystko miksujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku 30minut. Studzimy i odcinamy 2/3 ciasta z góry, które kruszymy.
Masa:
- 250 g twarogu chudego
- 150 g jogurtu naturalnego
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 50 g banana
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- Słodzidlo wg uznania
Owoce(maliny, jagody)
Czekoladę siekamy, resztę składników blendujemy, następnie mieszamy z czekoladą.
Na spód ciasta wykładamy maliny i masę, posypujemy ciastem. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
0 komentarze