Mąka kokosowa

Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokos...





Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa, jednak nie jest słodka, dlatego z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąki, oczywiście z uwzględnieniem jej specyficznych wymagań (więcej o mąkach). Mąki kokosowej można używać w słodkich jak i wytrawnych przepisach gdyż jej aromat nie dominuje w potrawie. Na rynku znajdziemy dwa warianty tej mąki: odtłuszczona i klasyczna.

Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i trzeba umieć się z nią obchodzić, gdyż nie posiada ona właściwości plastycznych potrzebnych do wypieku puszystego i sprężystego pieczywa. Jest ona dużo bardziej chłonna niż mąki zbożowe, a co za tym idzie jest bardziej wydajna, gdyż do przygotowania potraw używamy jej mniej niż klasycznej mąki, dzięki czemu ta stosunkowo droga mąką przy stosowaniu okazuje się nie być taka droga;). Ale należy dawkować ją z wyczuciem i najbezpieczniej stopniowo dodawać ją do pozostałych, mokrych składników ciasta ciągle kontrolując jego gęstość. Jeśli użyjesz zbyt dużej ilości mąki kokosowej, wszystko, co zrobisz, okaże się absurdalnie włókniste, suche i zwarte. Zbyt duży dodatek mąki kokosowej sprawia, że ​​potrawy na jej bazie trudno przełknąć i czasem może to być niebezpieczne. 
Choć sucha mąka kokosowa ma delikatną, puszystą i lekką konsystencję to wypieki na bazie tej mąki nie rosną tak okazale jak na mąkach zbożowych. Są cięższe i bardziej zbite. Używaj jej ostrożnie. 

Do czego stosować:
Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.


Przelicznik mąki kokosowej:
1 szklanka mąki pszennej = 1/3 szklanki mąki kokosowej.
Do 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka. Warto przy tym pamiętać o roślinnych zamiennikach jajek, czyli siemię lniane, nasiona chia, guma guar, syrop klonowy
Mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu niż do mąki zbożowe, stopniowo dodawaj ją do mokrych składników.
Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania, w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej.
Na skutek dodania do ciasta banana lub soku z jabłek stanie się ono mniej suche.



Zdrowotne właściwości mąki kokosowej:
Nie zawiera glutenu - jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej;
Zawiera 10 razy więcej błonnika niż maka pszenna
Mąka kokosowa ma niski IG
Zawiera niewielką ilość strawnych węglowodanów, przez co nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi- polecana diabetykom
Zawiera 8,7 gram tłuszczów na 100 gram produktu, z czego 8 gram to tłuszcze nasycone 
Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi;
Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo
Oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie
Przyspiesza metabolizm, dlatego poleca się stosowanie mąki kokosowej podczas diet odchudzających.
Pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogółem, "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi u osób z przekroczoną normą tych parametrów.
Regularne spożywanie mąki kokosowej zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca, a także wspiera działanie układu odpornościowego

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Dzięki za rady - już chyba wiem, dlaczego żadne wypieki nigdy nie wychodziły mi na mące koko ;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_