Zdrowe krakersy, lepsze niż sklepowe :)

Wegańskie krakersy, które można chrupać bez wyrzutów sumienia👌 Szczerze, nie znam osoby, która nie lubiłaby sobie czasem pochrupać. W...



Wegańskie krakersy, które można chrupać bez wyrzutów sumienia👌 Szczerze, nie znam osoby, która nie lubiłaby sobie czasem pochrupać. W sklepach półki uginają się od chipsów, paluszków, krakersów i chrupek napakowanych chemią w postaci barwników, spulchniaczy i aromatów. 



A przecież pyszne krakersy można zrobić samemu, w dodatku szybko i łatwo, a składniki potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdą się w każdym domu, w końcu to woda i mąka:). Co więcej, krakersy z mojego przepisu smakiem i chrupkością przebijają te sklepowe (gdzie ta skromność, Kate:)?).


Domowe krakersy wspaniale uzupełnić hummusem, czy warzywna pastą. Krakersy najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku, aczkolwiek wątpię, że zajdzie tka potrzeba:).
Przepis przetestowany przez wiele osób na Instagramie więc udostępniam i tu, bo wstydu nie ma:).


Składniki:


  • 190g mąki orkiszowej (może być pszenna, ryzowa, owsiana) może być pół na pół mąka pszenna i kukurydziana, wyjdą bardziej chrupkie
  • 90ml wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 łyżki sezamu/maku
  • 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/erytrytolu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • Szczypta chilli

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy wodę i olej i zagniatamy ciasto. 
  • Wkładamy do lodówki na około 15 minut. 
  • Wałkujemy bardzo cienko, kroimy na kwadraty/trójkąty-wg upodobań. 
  • Pieczemy w nagrzanym do 190'C piekarniku około 15-17 minut.


PYCHA!!!

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mąka orkiszowa lepsza jasna, czy pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam...obłęd...lepsze niż sklepowe

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_