Zdrowe krakersy, lepsze niż sklepowe :)
20:09Wegańskie krakersy, które można chrupać bez wyrzutów sumienia👌 Szczerze, nie znam osoby, która nie lubiłaby sobie czasem pochrupać. W sklepach półki uginają się od chipsów, paluszków, krakersów i chrupek napakowanych chemią w postaci barwników, spulchniaczy i aromatów.
A przecież pyszne krakersy można zrobić samemu, w dodatku szybko i łatwo, a składniki potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdą się w każdym domu, w końcu to woda i mąka:). Co więcej, krakersy z mojego przepisu smakiem i chrupkością przebijają te sklepowe (gdzie ta skromność, Kate:)?).
Domowe krakersy wspaniale uzupełnić hummusem, czy warzywna pastą. Krakersy najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku, aczkolwiek wątpię, że zajdzie tka potrzeba:).
Przepis przetestowany przez wiele osób na Instagramie więc udostępniam i tu, bo wstydu nie ma:).
Składniki:
- 190g mąki orkiszowej (może być pszenna, ryzowa, owsiana) może być pół na pół mąka pszenna i kukurydziana, wyjdą bardziej chrupkie
- 90ml wody
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sezamu/maku
- 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/erytrytolu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Szczypta chilli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy wodę i olej i zagniatamy ciasto.
- Wkładamy do lodówki na około 15 minut.
- Wałkujemy bardzo cienko, kroimy na kwadraty/trójkąty-wg upodobań.
- Pieczemy w nagrzanym do 190'C piekarniku około 15-17 minut.
3 komentarze
Mąka orkiszowa lepsza jasna, czy pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńzrobilam...obłęd...lepsze niż sklepowe
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZrobilam 2 wersje ciasteczek. Najpierw uzylam pol na pol, orkiszową i kukurydzianą (plus przyprawy korzenne w tym kardamon, 2 lyzki cukru kokosowego i 1.5 łyżki erytrytolu)-wyszly smaczne ale lepiej smakowały mi w wersji pol na pol maka pszenna i kukurydziana(tu bardziej wytrawne, dodalam tylko troszke przyprawy garam masala i mojego korzennego miksu)
Dzieki za inspirację i pozdrawiam!