Cynamonowo dyniowe ślimaczki w wersji mini

Cinnamon rolls, chodziły już za mną od dłuższego czasu. Pamiętam jak zajadałam się nimi w dzieciństwie, maczałam je wtedy w gorącym ml...



Cinnamon rolls, chodziły już za mną od dłuższego czasu. Pamiętam jak zajadałam się nimi w dzieciństwie, maczałam je wtedy w gorącym mleku..mmmm... A, że jesień sprzyja aromatycznie korzennym smakom zrobiłam te bułeczki w wersji dyniowej. 
Cynamonowo dyniowe ślimaczki w wersji mini, przepyszne, wspaniale współgrające z gorącym kakao czy kawą. Świetna propozycja na śniadanie lub deser.







Ciasto:
50 ml ciepłego mleka (może być roślinne)
30 g cukru/ trzcinowego lub kokosowego
10 g rozpuszczonego masła klarowanego
7 g suchych drożdży
½ łyżeczki soli
180 g puree z dyni
Cynamon, imbir
250 g mąki pszennej/ zwykłej, pełnoziarnistej lub też orkiszowej
+ ewentualnie do wyrobienia ciasta

Nadzienie:
60 g ksylitolu
10 g cynamonu lub przyprawy do piernika
10 g masła klarowanego


Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj dokładnie ciepłe mleko, masło, cukier i sól.
Wysyp drożdże i wymieszaj dokładnie, odłóż na około 15 minut.
Zaczyn wymieszaj z puree dyniowym i stopniowo dosypuj mąkę.
Wyjmij ciasto na stolnice i wyrabiaj przez 3-5 minut.
Odstaw ciasto na czas przygotowania nadzienia.

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ksylitol i cynamon w małej misce.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na ok 20x40cm.
Silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto tłuszczem i posypujemy ksylitolem wymieszanym z cynamonem. Rolujemy dokładnie ciasto.
Za pomocą nitki tniemy na kawałki. Umieszczamy rollsy w tortownicy i przykrywamy suchą ściereczką. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez około 20 minut.


Patent na krojenie:



You Might Also Like

0 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_