Dyniowy bezsernik jaglany
08:24Nakupiłam tonę dyni i zrobiłam mus/puree(zwał jak zwał). Ja obieram dynie,kroje w kostkę i gotuje do miękkości, następnie blenduje i gotowe✌️Także eksperymentom nie ma konca👌Ale to ciasto bazuje akurat na surowej, starkowanej dyni😁
Ciasto:
200 g kaszy jaglanej
40 g proszku budyniowego
10 g mąki kokosowej
1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
1 Szklanka drobno starkowanej dyni
4 białka jaj
2 żółtka
380 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
50 g masła orzechowego
Cynamon
Aromat waniliowy
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki dowolnego mleka
Coś do posypania na wierzch
Kaszę gotujemy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170'C. Blendujemy wszystkie składniki. Przelewamy do tortownicy (moja 24cm). Pieczemy ok 1 godz. Ja upiekłam w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, wtedy smakuje najlepiej.
Dla wersji wege: jajka wymieńcie na banana, a jogurt na wersje sojową lub kokosową.
1 komentarze
Mmm, musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńAle ja nieobiektywna jestem, bo wszystko co z dyni - uwielbiam ;)
Ale puree wolę jednak z piekarnika :)