Dyniowy bezsernik jaglany

Sezon na dynie trwa w najlepsze. Tym razem przedstawiam Jaglany sernik dyniowy bez sera, kolejna propozycja zdrowszej wersji ciasta, za...


Sezon na dynie trwa w najlepsze.
Tym razem przedstawiam Jaglany sernik dyniowy bez sera, kolejna propozycja zdrowszej wersji ciasta, za która przepadła moja mamuśka👌

Nakupiłam tonę dyni i zrobiłam mus/puree(zwał jak zwał). Ja obieram dynie,kroje w kostkę i gotuje do miękkości, następnie blenduje i gotowe✌️Także eksperymentom nie ma konca👌Ale to ciasto bazuje akurat na surowej, starkowanej dyni😁

Ciasto:
200 g kaszy jaglanej
40 g proszku budyniowego
10 g mąki kokosowej 

1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
1 Szklanka drobno starkowanej dyni 
4 białka jaj
2 żółtka
380 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
50 g rozpuszczonego oleju kokosowego 
50 g masła orzechowego
Cynamon
Aromat waniliowy

Polewa: 
Tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki dowolnego mleka
Coś do posypania na wierzch

Kaszę gotujemy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170'C. Blendujemy wszystkie składniki. Przelewamy do tortownicy (moja 24cm). Pieczemy ok 1 godz. Ja upiekłam w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta. 

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, wtedy smakuje najlepiej.
Dla wersji wege: jajka wymieńcie na banana, a jogurt na wersje sojową lub kokosową.



You Might Also Like

1 komentarze

  1. Mmm, musiało być pyszne!
    Ale ja nieobiektywna jestem, bo wszystko co z dyni - uwielbiam ;)
    Ale puree wolę jednak z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_