Vege sernik kokosowy z tapioką i papają

Przychodzę dziś do Was z ekspresowym przepisem na wegański kokosowy sernik na zimno. Powstał spontanicznie gdyż chciałam znaleźć zast...



Przychodzę dziś do Was z ekspresowym przepisem na wegański kokosowy sernik na zimno.
Powstał spontanicznie gdyż chciałam znaleźć zastosowanie (inne niż wrapy) dla Tapioki nawodnionej.



Spód:
- 200 g płatków owsianych
- 120 g banana
- 20 g masła orzechowego
- 10 g kakao
- Słodzidło wg uznania
- Cynamon
Wszystkie składniki blendujemy i wylepiamy nim 20 cm tortownicę.
Wkładamy do lodówki.

Masa kokosowa:
- 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
- 90 g Tapioki Nawodnionej
- 20 g Ksylitolu
- 5 g Agar Agar
Agar rozpuszczamy w odrobinie wody.
Mleczko kokosowe przelewamy do rondelka gotujemy chwilę na małym ogniu.
Dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystko się połączy.
Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ogniam lekko studzimy.
Przelewamy masę na spód.

Warstwa owocowa:
- 450 g (puszka) Pulpy z Papai
- 3 g Agar Agar
- Słodzidło wg uznania
Agar rozpuszczamy w odrobinie wody.
Pulpę z Papai przelewamy do rondelka gotujemy chwilę na małym ogniu.
Dodajemy Agar i słodzidło i mieszamy aż wszystko się połączy.
Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ogniam lekko studzimy.
Przelewamy masę na białą warstwę i czekamy aż stężeje.


That's it! Wbrew pozorom przygotowanie tego ciasta nie pochłania dużo czasu, a do jego użycia potrzeba 6 głównych składników  (płatki, banan, mleczko kokosowe, Agar, tapioka i owocowa pulpa). Ciasto śmiało możecie zrobić bez spodu, a Agar zastąpić żelatyną, ciasto samo w sobie jest na tyle słodkie, że wcale nie trzeba dodawać słodzidła.

Tapiokę i Pulpę z Papai dostaniecie w sklepie Panegara


You Might Also Like

1 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_