Bezglutenowe pierniczki budyniowe, również wege

Cześć! Jak tam przygotowanie do Świąt? U mnie jak zwykle na wariackich papierach, na nic nie mam czasu:). I dla wszystkich spóźnion...

Cześć!

Jak tam przygotowanie do Świąt? U mnie jak zwykle na wariackich papierach, na nic nie mam czasu:). I dla wszystkich spóźnionych (tak jak ja) mam przepis na ekspresowe bezglutenowe wegańskie pierniczki. Do ich przygotowania użyłam mąki ryżowej i budyniu Winiary Lukier również w wersji wege! Także dla każdego coś dobrego!


Skąd pomysł na dodanie budyniu? Po prostu zabrakło mi mąki, a w szafce znalazłam paczuszkę ulubionego waniliowego budyniu bez cukru, proszek budyniowy świetnie nadaje się do serników i omletów i innych ciast, pomyślałam, że dlaczego by nie spróbować z pierniczkami;)? I to był strzał w dziesiątkę, lećcie po budyń i łapcie przepis:



Pierniczki:
- 160 g mąki ryżowej
- 35 g budyniu waniliowego bez cukru Winiary
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g ksylitolu
- 10 g kakao
- 1 jajko M (1/3 szklanki musu jabłkowego/dyniowego w wersji wege)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki imbiru
- odrobina pieprzu

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Cisto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy.
Za pomocą kształtek wycinamy ciasteczka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-18 minut w 170’C.
Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełeczku.

Lukier:
- 1 białko (lub 2-3 łyżki aquafaby w wersji wege)
- 80-100 g ksylitolu

Ksylitol mielimy na puder.
Białko wlewamy do miski, ubijamy przez chwilkę.
Następnie stopniowo dodajemy ksylitol i miksujemy, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji, gęstszy jest idealny do zdobienia pierniczków.

Smacznego!
Wybaczcie, talentu do dekoracji nie mam;).




You Might Also Like

2 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_