Najlepsze precle



Precle/bajgle z sezamem, czarnuszką i kuminem oraz solą himalajską👌 
Moje ego połechtane stwierdzeniem, że smakują jak z piekarni 😜
Nieskromnie przyznam, że tak jest
😂Haha. Wersja dla wegan, zamiast jajka dajemy mleko roślinne.



1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
125 ml ciepłej wody
10 g oleju roślinnego
3 łyżki sody oczyszczonej
niesłodzone mleko sojowe lub jajko
sezam, czarnuszka, sól, pieprz, kumin, siemię lniane

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, olej i łyżkę mąki, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. 
Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto dzielimy na 6 porcji. 
Z każdej rolujemy wałek i formujemy precla.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną. 
Gdy będzie się gotować wkładamy precle i gotujemy je przez 30 sekund. Ugotowane precle przekładamy na blachę wyłożoną do papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem sojowym lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy dodatkami. 

Pieczemy około 12 min w piekarniku nagrzanym do 230’C.




You Might Also Like

1 komentarze

INSTAGRAM @_katnova_

INSTAGRAM @_katnova_